donderdag 26 februari 2009

Gratis geld niet populair


Bijna voor niets mogen Europese banken zoveel geld bij de ECB ophalen als ze willen. Toch neemt de geldgroei in het eurogebied snel af. Wat is er aan de hand?

Lees hier verder

woensdag 25 februari 2009

Geen aalmoes voor de Ieren

Landen aan de eurorand dreigen in financiƫle problemen te komen. Moeten andere eurolanden zoals Nederland bijspringen? Nee!

De Duitse overheid voert een fluistercampagne binnen de EU om de geesten rijp te maken voor financiĆ«le hulp aan eurolanden in nood. Zo zouden er plannen gemaakt worden voor een ‘bilaterale obligatie’, waarbij een sterk euroland (lees: Duitsland) zijn kredietwaardigheid als het ware uitleent aan een zwakke lidstaat. Ongeveer zoals rijke ouders de hypotheek van hun kind meetekenen.
Maar zo makkelijk zal het niet gaan. In het Verdrag van Maastricht is een duidelijke regel afgesproken: geen reddingsoperaties tussen eurolanden. Deze zogenoemde ‘no-bailout-clausule’, staat in artikel 104 van dit EU-Verdrag. Eurolanden mogen elkaar in principe dus niet te hulp schieten.
Een euroland dat kan rekenen op steun van andere eurolanden zal minder voorzichtig begroten. Een te hoge staatschuld kan toch worden afgewenteld op de buren.
Om dat voor het eurogebied als geheel desastreuze opportunisme de pas af te snijden, werd het no-bailout-gebod opgesteld. De Ieren hoeven niet te rekenen op Duitse hulp, de Grieken kunnen niet aankloppen bij de Nederlandse belastingbetaler.
Maar helaas, zoals met alles in Europa, is ook deze regel minder hard dan hij lijkt...

Lees hier verder...

Meer over de Ierse problemen in dit artikel uit de Irish Times.

Japanse export stort in


Bron: rtlz.nl


De export van Japan daalde in januari met bijna 46 procent op jaarbasis. De uitvoer naar de VS ging zelfs met 53 procent omlaag.
Dit is ongekend. Vorige week vielen veel economen nog over het CPB heen, omdat de voorspelde daling van de wereldhandel van bijna 10 procent, veel te pessimistisch zou zijn. De Japanse cijfers geven aan dat het CPB misschien nog wel te optimistisch was.

zondag 22 februari 2009

Zit de crisis tussen de oren?

Economie is psychologie. Dus wat als we nu eens met z’n allen besluiten dat de crisis wel meevalt en weer gewoon gaan doen?

De economie is gebouwd op vertrouwen. Daarom: oppassen met te negatieve berichten en elkaar niet onnodig bang maken. Als we allemaal uit angst niets meer doen, stort de economie in, en wordt onze angst bewaarheid. We moeten elkaar geen crisis aanpraten.
Het probleem is alleen dat deze recessie in de kern geen vertrouwenscrisis is. Doe vandaag prozac in het drinkwater, en morgen is Nederland een volk van blije consumenten en producenten. Blij, maar nog steeds in crisis.
Aanstaande dinsdag zal het CBS nieuwe cijfers over het producentenvertrouwen in de industrie en dienstverlening publiceren. Ook de Duitsers komen deze week met hun maandelijkse peiling. De Fransen rapporteren het vertrouwen van consumenten. En het Eurostat heeft de stemming gepeild in het hele eurogebied.
Misschien is het vertrouwen wat herstelt. Misschien ook niet. Voor de crisis maakt het niet zoveel uit. De recessie is niet veroorzaakt door te laag vertrouwen, maar door banken die de kredietkraan dichtdraaiden.
We zitten in een overgang van een situatie met veel krediet en enorme schuldhefbomen, naar een van weinig krediet en veel eigen vermogen. Die aanpassing doet enorm veel pijn, maar of we erbij staan te huilen, of een dappere lach opzetten, is niet zo relevant.

Lees hier meer...