Lees hier verder...
donderdag 9 april 2009
Naar de haaien
Lees hier verder...
woensdag 8 april 2009
Buitenland financiert Bos
Tientallen miljarden stak de overheid in ABN Amro, Fortis en ING. Dat geld kwam niet uit Nederland. Wouter Bos moest met de pet rond in het buitenland.
Wall Street ging failliet, ABN Amro werd genationaliseerd, de interbancaire geldmarkt kwam tot stilstand en de centrale banken gingen over tot extreem ruim monetair beleid. Zo zijn er nog wel meer gebeurtenissen te bedenken waardoor het vierde kwartaal van 2008 de geschiedenisboeken in zal gaan.
Bijvoorbeeld omdat het de periode was waarin de Nederlandse overheid moest aankloppen bij buitenlandse geldschieters. Want dat gebeurde eind vorig jaar.
De spaarzame Hollanders moesten snel aan geld komen om de redding van het bankenstelsel te financieren, en dat geld leenden ze in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
maandag 6 april 2009
Crisis? Verstop je op school of universiteit!
Lees hier verder...
Trichet: bang voor ZIRP
De ECB-rente ging donderdag 2 april met een kwart procentpunt omlaag naar 1,25 procent. Dat is het laagste peil ooit, maar toch hoger dan veel analisten hadden gedacht. Die gokten in meerderheid op een renteverlaging van een half procentpunt.
Waarom deed de ECB-president dat niet? Kort gezegd komt het hier op neer: Trichet is bang voor ZIRP.
ZIRP staat Zero Interest Rate Policy. Monetair beleid met een rentestand van nul. De Japanse centrale bank doet het al jaren. De Amerikaanse Federal Reserve is sinds eind 2008 overgegaan op ZIRP. En de Bank of England is met een rente van 0,5 procent hard op weg.
Lees hier verder...