Al 300 miljard dollar gaf de Amerikaanse overheid uit om de banken en verzekeraars te redden. Maar de ‘herkapitalisatie’ van het Amerikaanse bankwezen is nog lang niet klaar.

Als de nieuwe minister van Financiën Tim Geithner naar verwachting maandag maandagavond – misschien dinsdag - zijn nieuwe reddingsplan bekend maakt, zullen daar ongetwijfeld weer bedragen met elf nullen in staan.

In de oorlogskas van zijn voorganger Paulson zit in elk geval nog zo’n 320 miljard dollar om het financiële stelsel te hulp te schieten.

Onbeheersbaar en onwaardeerbaar
De banken zelf zien uit naar dat plan als een maagpatiënt naar een bruistablet. Al zo’n anderhalf jaar dreigen de banken te bezwijken onder de onbeheersbare en onwaardeerbare kredieten op hun balans. Eerdere pogingen van Paulson om de banken te helpen, waren even halfslachtig als kostbaar.

Geithners aanpak zal veel doortastender zijn. De details van zijn reddingoperatie zijn nog niet uitgelekt, maar uit wat de Amerikaanse pers al boven water heeft weten krijgen, blijkt dat de nieuwe minister van Financiën het probleem langs verschillende wegen wil aanpakken.

Lees hier verder...