woensdag 8 juli 2009

Gisteravond op Eén Vandaag

(Let ook op onze nieuwe gordijnen!)

sitestat

Banken zitten op hun geld (deel II)

Zojuist kwam de nieuwe weekstaat van de ECB uit. Het is weer erger geworden. Het spaargeld van de Europese banken bij de ECB ( de zgn. deposito faciliteit) staat nu op 316 mld euro. Een nieuw record, want hoger dan de 315 miljard van begin dit jaar.

Van de 442 mld die de ECB twee weken geleden in de economie probeerde te pompen is het grootste deel al weer terug.

Wat kan de centrale bank nu nog doen? De banken omzeilen, en direct aan bedrijven en huishoudens gaan lenen!

Filmje RTL-Z staat hier

dinsdag 7 juli 2009

Banken zitten op hun geld

De grootste spaarpot van Europa staat in Frankfurt. Maar liefst 236 miljard euro hebben de banken op hun spaarrekening bij de Europese Centrale Bank staan. Het geld ligt daar stof te verzamelen, terwijl de Europese economie om vers krediet schreeuwt.

Gek worden ze ervan, bij de Europese Centrale Bank (ECB). Wat ze ook verzinnen om de banken weer aan het lenen te krijgen, niets helpt.

ECB-president Jean Claude Trichet dacht vorige week het ei van Columbus te hebben gevonden. Hij leende de Europese banken in een keer 442 miljard euro uit. Het hoogste bedrag ooit.
ECB als vuilnisbankDe banken mogen dat geld een jaar lang houden. Als onderpand hoefden ze alleen wat slechte leningen in te leveren, bijvoorbeeld Amerikaans hypotheekpapier. De banken kregen honderden miljarden in ruil voor het vuil uit hun doucheputje. De ECB was de bad bank, de vuilnisbank van Europa geworden.

Natuurlijk rekent de ECB wel rente. Maar het geldende tarief bedraagt 1 procent, dus daar hoefden de banken het niet om te laten. De 442 miljard die uiteindelijk bij de ECB werd opgehaald overtrof de verwachtingen van analisten dan ook ruim.

Lees hier verder...