vrijdag 20 februari 2009

Starten in de crisis


Een eigen bedrijf beginnen tijdens de zwaarste economische crisis in zestig jaar? Je zou wel gek zijn. Toch zijn dappere ondernemers vaak zeer succesvol. Van Edison tot TomTom.

Het kan, een bedrijf starten tijdens de recessie. Sterker: een aantal van de meest succesvolle bedrijven opende de deuren tijdens barre economische tijden.
Misschien wel het mooiste voorbeeld is het Amerikaanse GE. Uitvinder Thomas Edison opende in 1876 zijn workshop in Menlo Park waaruit uiteindelijk de Geneneral Electric Company zou ontstaan. In dat jaar zat de VS nog middenin de zwaarste depressie uit de geschiedenis van het land, die begon met de Great Panic van 1873 en bijna zes jaar zou duren. Het heeft het succes van Edison’s gloeilamp niet in de weg gestaan.
Mc Donald’s is ook zo’n succesvol Amerikaans bedrijf dat in slechte tijden begon. Tijdens de korte recessie van 1937-1938 (dus na de Great Depression) opende de broers Dick en Mac MacDonald hun eerste hotdogstand. In diezelfde periode begonnen Bill Hewlett and Dave Packard – in een garage in Palo Alto - hun elektronicabedrijf.
Deense timmermanOok in Europa stonden in die tijd echte entrepreneurs op. In 1932, midden in de depressie, maakte de Deense timmerman Ole Christiansen zijn eerste houten speelgoed. Twee jaar later gaf hij zijn bedrijf een naam: Lego.

woensdag 18 februari 2009

Waar is de bodem?

Nog meer slecht nieuws uit de VS. Goederenproducenten zagen hun productie in januari enorm dalen. Met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Waar is de bodem van deze recessie?
De hardste klap was voor de producenten van 'duurzame cosumptiegoederen'(meubels, electronica etc.), met een daling van 28, 6 procent!
Grote vraag: als het nu zo hard gaat bij de bedrijven, hoe groot wordt dan de krimp in de gehele Amerikaanse economie wel niet?

dinsdag 17 februari 2009

Jan-Peters gruwelpakket

Balkenende zoekt dekking voor het enorme tekort dat door de recessie ontstaat. Maar dat lukt alleen als het kabinet zeer impopulaire maatregelen durft te nemen. Inclusief loonmatiging voor oude mannen.

Wat kan het kabinet doen? Zeer weinig. Pappen en nathouden, en vooral proberen de zaak niet erger te maken dan die al is. Dat betekent concreet: niet luisteren naar de CDA-Kamerfractie, die de afgelopen weken vast wilde houden aan de strenge begrotingsafspraken uit het regeerakkoord. Nu bezuinigen maakt de recessie alleen maar dieper. Bovendien: hoe hard het kabinet ook bezuinigt, het zal nooit lukken om het financieringstekort onder de afgesproken 2 procent te krijgen.

Volgens het Centraal Planbureau loopt dat tekort dit jaar op naar bijna 3 procent en in 2010 naar 5,4 procent (zie: IN BEELD: Tekort loopt op).

Balkenende zal zijn calvinistische reflexen moeten onderdrukken, en dat tekort gewoon laten oplopen. Dat mag van Europa. Het Stabiliteitspact schrijft weliswaar een maximaal tekort van 3 procent voor, maar in de kleine lettertjes staat dat in geval van ‘buitengewone omstandigheden’ het tekort tijdelijk hoger mag zijn. Economische krimp kwalificeert als zo’n bijzondere omstandigheid.

Lees hier verder...


Diepe, diepe recessie in Nederland

Zojuist maakte het CPB de nieuwe raming bekend: een enorme krimp van 3,5% in 2009. Ook in 2010 krimpt de Nederlandse economie nog, met een kwart procent.
De krimp in 2009 is bijna net zo groot als de -3,6% uit 1931! Dat was het slechtste jaar on record.

Klik hier voor historische groeicijfers vanaf 1922