zondag 29 maart 2009

Groene was

Met een enkele zin leidde bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer Shell terug de twintigste eeuw in. ‘Verwacht niet dat zon, wind en waterstof groeien binnen Shell’, zei hij tijdens een Strategie Update van het bedrijf. De grootste multinational van Nederland neemt officieel afscheid van de toekomst. Shell blijft zich de komende jaren bezighouden met gaten boren in de aardkorst en oppompen van olie. Net zo lang tot het laatste druppeltje zwart goud naar de oppervlakte is gebracht en omgezet in energie en kooldioxide.

En wat dan? Dan stoppen we gewoon ons eten in de benzinetank. Want investeringen in biobrandstof zet Shell wel door. ‘Die liggen dicht tegen de huidige bedrijfsactiviteiten van Shell aan’, verklaarde topvrouw Linda Cook, binnen Shell verantwoordelijk voor duurzame energie. Het is de logica van een bedrijf dat in het verleden wil blijven leven en het belang van echte groene innovatie weigert te zien.

Op papier is Shell juist een hartstochtelijk pleitbezorger van de nieuwe, groene toekomst. ‘Shell is committed to playing its part in building a responsible energy future’, lezen we op de website van het bedrijf. Een paar klikken verderop kun je de avonturen volgen van David Hone, ‘Shell Climate Change Advisor’, die blogt over zijn spannende boottocht naar het smeltende landijs van Antarctica.

Lees hier verder...