donderdag 9 april 2009

Naar de haaien


Ook haaien hebben last van de recessie. Minder mensen gaan op vakantie, dus de stranden blijven leeg. Het International Shark Attack File van de Universiteit van Florida rapporteert: ‘Het aantal aanvallen van haaien daalde in 2008 tot het laagste peil in vijf jaar.’ Dat komt door de crisis, weet George Burgess, de directeur van het onderzoekscentrum. In het Californische tijdschrift Surfer zegt hij: ‘We zagen een vergelijkbare daling tijdens de recessie na 2001, ondanks het feit dat de bevolking in die jaren bleef groeien.’ Kijk, dat is nog eens goed recessienieuws. De economie mag dan krimpen, we verliezen in elk geval minder zwemmers en surfers aan mensetende haaien.

Meer positief crisisnieuws. De handel stort in, dus de verkeersdrukte neemt af. In de Verenigde Staten daalde het aantal verkeersslachtoffers vorig jaar met negen pro-cent. Voor het Nederlandse verkeer zijn nog geen cijfers voorhanden. Maar wel duidelijk is dat de recessie in ons land goed is voor de doorstroming van het wegverkeer. Volgens de ANWB daalde de filedruk (dat is de lengte maal de duur van de files) in de eerste drie maanden van 2009 met veertig procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook werden er in 2008 in Nederland zeven procent meer fietsen verkocht dan een jaar eerder.

Lees hier verder...

woensdag 8 april 2009

Buitenland financiert Bos

Tientallen miljarden stak de overheid in ABN Amro, Fortis en ING. Dat geld kwam niet uit Nederland. Wouter Bos moest met de pet rond in het buitenland.
Wall Street ging failliet, ABN Amro werd genationaliseerd, de interbancaire geldmarkt kwam tot stilstand en de centrale banken gingen over tot extreem ruim monetair beleid. Zo zijn er nog wel meer gebeurtenissen te bedenken waardoor het vierde kwartaal van 2008 de geschiedenisboeken in zal gaan.
Bijvoorbeeld omdat het de periode was waarin de Nederlandse overheid moest aankloppen bij buitenlandse geldschieters. Want dat gebeurde eind vorig jaar.
De spaarzame Hollanders moesten snel aan geld komen om de redding van het bankenstelsel te financieren, en dat geld leenden ze in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).


Lees hier verder...


maandag 6 april 2009

Crisis? Verstop je op school of universiteit!

Een slimme student blijft de komende tijd ver van de arbeidsmarkt. De crisis moet je niet uitzitten op de sofa thuis, maar in de collegebanken. Of wordt wetenschapper en ga voor 2600 euro per maand afleveringen Draadstaal kijken.

Lees hier verder...

Trichet: bang voor ZIRP

Hij kan de rente wel verder verlagen, maar durft het niet. ECB-president Jean Claude Trichet is bang om zijn moeizaam opgebouwde imago als inflatiebestrijder te grabbel te gooien.

De ECB-rente ging donderdag 2 april met een kwart procentpunt omlaag naar 1,25 procent. Dat is het laagste peil ooit, maar toch hoger dan veel analisten hadden gedacht. Die gokten in meerderheid op een renteverlaging van een half procentpunt.
Waarom deed de ECB-president dat niet? Kort gezegd komt het hier op neer: Trichet is bang voor ZIRP.
ZIRP staat Zero Interest Rate Policy. Monetair beleid met een rentestand van nul. De Japanse centrale bank doet het al jaren. De Amerikaanse Federal Reserve is sinds eind 2008 overgegaan op ZIRP. En de Bank of England is met een rente van 0,5 procent hard op weg.

Lees hier verder...