vrijdag 25 september 2009

Hoera, we sparen weer!

De crisis heeft ook goede kanten. Na jaren van potverteren sparen Nederlanders eindelijk weer. De buffers worden aangevuld. Maar gaat het snel genoeg?


woensdag 23 september 2009

Langer werken door de Pil

De pre-pillers zitten als een dikke bult in de Nederlandse bevolkingspiramide. We moeten die babyboombobbel er met z’n allen doorheen persen.

Dat gaat niet zonder pijn en moeite. Tenzij de FNV en SP een manier verzinnen om de werkzaamheid van de pil met terugwerkende kracht te verminderen, geldt het dictaat van de demografie.


Lees de rest hier...

Protectie: de volgende crisis?

Een zeer alarmerende rapport over oprukkend protectie. Voor vrijwel iedere productgroep en ieder exporterend land zijn de handelsbelemmeringen dit jaar toegenomen. Maar is het echt zo erg?

Lees hier verder...

dinsdag 22 september 2009

China bouwt groen



China is een milieuramp. In de steden is de lucht giftig en het rivierwater dodelijk. Iedere maand komen er vijf CO2-uitspuwende kolencentrales bij. En als straks alle Chinezen auto rijden en een biefstuk eten, komen we drie wereldbollen te kort.

Vast allemaal waar. Maar China is ook de speeltuin van groene innovatie. De Chinese leiders zijn dol op prestigieuze bouwprojecten, en prestigieus is tegenwoordig synoniem met duurzaam.

Iedere architect met een idee over appartementencomplexen op aardwarmte of wolkenkrabbers met windmolens is er van harte welkom. China groeit vies, maar bouwt soms heel groen. De meest energie-efficiënte wolkenkrabber ter wereld staat in 2010 in Sjanghai.

In deze slideshow negen voorbeelden van duurzaam bouwen in China, plus één totale mislukking.