vrijdag 13 maart 2009

Stimuleren of bezuinigen?

Het schiet niet erg op met dat crisispakket van Balkenende. Onwil is niet de oorzaak. Wel de onmacht van CDA en PvdA om echt naar elkaar te luisteren. Waar is Herman Wijffels als je hem nodig hebt?

Lees hier verder...

donderdag 12 maart 2009

Eerst totale uitzichtloosheid, daarna pas het herstel

Er is een macabere beleggerswijsheid die de afgelopen weken snel aan populariteit heeft gewonnen: pas als alle hoop verloren is, kunnen de beurskoersen weer omhoog. Als wanhoop de enig overgebleven emotie is, als niemand meer weet waar het herstel vandaan kan komen, dan – en geen dag eerder – is het dieptepunt van de crisis bereikt. Zolang er nog beleggers zijn met een sprankje hoop, zullen de beurskoersen telkens weer opveren en bereikt de markt de bodem niet. Eerst totale uitzichtloosheid, daarna pas het herstel.

De stelling is natuurlijk net zo wetenschappelijk als het ingestraalde water van Jomanda. Maar als paradox is ze toch leerzaam. Want als alle hoop verdwenen is, biedt juist deze beurswijsheid het eerste sprankje hoop, waarmee de kans op herstel dus toch weer verkeken is. Wie erin gelooft, kan nooit op redding rekenen.

Lees hier verder...

woensdag 11 maart 2009

Greenspan: ik was het niet


CPB nog te optimistisch

Wie zei daar dat het Planbureau de afname van de wereldhandel overdrijft? Het tegendeel lijkt het geval. Globalisering staat in z’n achteruit en 2009 wordt nog beroerder dan het CPB eerder voorspelde.

Volgende week dinsdag zal het Planbureau de definitieve voorspelling bekend maken, als het Centraal Economisch Plan 2009 wordt gepubliceerd. Staat daar nog steeds een krimp van 3,5 procent in? Alleen in het gunstigste geval.

Want de afgelopen weken is het nieuws over de internationale handel alleen maar beroerder geworden. Eerst waren er de desastreuze handelscijfers uit Azië. De uitvoer van Japan – de op drie na grootste handelnatie ter wereld - daalde in januari met bijna 46 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Taiwan verkocht in januari voor 44 procent minder aan het buitenland. Zuid-Korea exporteerde 24 procent minder. In Maleisië was dat 28 procent.

China deed het met een daling van 17 procent nog het minst slecht van de Aziatische economieën. Maar ook deze afname ligt ruim boven de ‘pessimistische’ CPB-raming voor de wereldhandel van een kleine 10 procent.

Duitse export onderuitNu is Azië voor de Nederlandse uitvoer niet buitengewoon belangrijk.
In januari daalde de Duitse export met bijna 21 procent, zo werd dinsdag bekend. De uitvoer naar andere EU-landen ging ruim 17 procent omlaag, die naar landen buiten de Unie daalde met bijna een kwart.


Lees hier verder...