zaterdag 21 maart 2009

Bernanke dwingt Trichet op de knieën

Nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), besloot staatsobligaties op te kopen met versgedrukt geld, schoot de dollar omlaag. Dat brengt de Europese Centrale Bank in een onmogelijke positie. Moet Trichet ook Europese schuld opkopen?

Het was de centrale-bankpresident van Zimbabwe die de overeenkomst als eerste zag. "We zijn vereerd dat de centrale bank van de VS is gestart met een flexibel en pragmatisch stimuleringsprogramma, precies zoals wij al vier jaar doen", schreef de man die meer geldpersen verslijt dan een deurwaarder schoenzolen.

Een lachwekkende vergelijking, natuurlijk. Maar toch niet helemaal zonder waarheid. Het is nog te vroeg om Washington om te dopen in Harare D.C., maar naarmate de kredietcrisis verergerde laat de daar gevestigde Federal Reserve de dollarpersen al sneller draaien.

lees hier verder...

donderdag 19 maart 2009

Fed schokt kapitaalmarkt

Voor het eerst in deze crisis leidt Bernanke de troepen, in plaats van de markt slaafs te volgen. Zij besluit om voor 300 miljard dollar aan staatsobligaties op te kopen schokte de markt. De rente dook omlaag. Precies zoals de Fed had bedoeld.