vrijdag 24 april 2009

Geld moet rollen, maar jij moet sparen!

Blijf vooral consumeren, roepen de economen. Als de consument ook nog op de rem trapt, wordt de recessie nog dieper. Niet naar luisteren. Nu is de tijd om te sparen.

Consumenten zien de toekomst wat minder somber in. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het consumentenvertrouwen in april flink gestegen.
De gemiddelde Nederlander denkt zelfs al weer voorzichtig aan het kopen van een bankstel, keuken of auto. De bereidheid om grote uitgaven te doen lag in het eerste kwartaal van dit jaar fors hoger dan in het laatste kwartaal van 2008.

Lees hier verder...

donderdag 23 april 2009

Patatgeneratie is niet zielig

'Ouderen ontzien bij verhoging AOW-leeftijd’. Het staat er echt, op de website van onder meer De Telegraaf en Nu.nl. Minister Piet Hein Donner gaf een lezing bij de ouderenkoepel CSO, over de noodzaak om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar. De koppenmaker van het ANP vatte zijn woorden op hilarische wijze samen.
Zo wordt regeren erg eenvoudig. De loonbelasting kan omhoog, mits we de werknemers ontzien. Geef alle automobilisten ontheffing, en rekeningrijden kan zo worden ingevoerd. We voeren een CO2-heffing in, maar geven de energiebedrijven dispensatie.
Natuurlijk bedoelde Donner het anders. De huidige ouderen worden ontzien. Toekomstige ouderen moeten wel langer werken. Als we dat nu afspreken, hoeft het kabinet dit en volgend jaar – midden in de crisis – niet hard te bezuinigen. Wat we nu tekortkomen, verdienen we later terug. Het iseen verhaal dat de minister bijna dagelijks vertelt. Hij moet wel, want de FNV heeft verhoging van de AOW-leeftijd tot het onrecht van de eeuw verklaard en voert actief strijd tegen de kabinetsplannen.
Lees hier verder...

maandag 20 april 2009

Kromp de economie in het 1e kwartaal met 3,4 procent?

Voor wie – net als ik – niet kan wachten op het officiële cijfer, hier een poging om diepte van de economische terugval in het eerste kwartaal te peilen. Er zijn voor januari en februari al een aantal belangrijke indicatoren bekend gemaakt. Met wat statistische technieken en een gezonde dosis goede wil, valt daar al een beeld uit te destilleren.
Allereerst kunnen we naar de productiekant van de economie kijken. Het bruto binnenlands product (bbp) is de optelsom van de toegevoegde waarde van iedere economische sector.
Van slechts enkele sectoren houdt het CBS op maandbasis productiegegevens bij. Daarvan is de industrie de belangrijkste. Als de industrie hapert, gaat het ook in veel andere sectoren slecht.
Verondersteld dat de productie in maart gelijk was aan die van februari, produceerde de industrie in het eerste kwartaal 11,6 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2008.
Wat zegt die enorme teruggang in de industrie voor de economie als geheel? Als we het verleden als richtinggevend mogen beschouwen, vertaalt 11,6 procent lagere productie zich in een economische krimp van 2,1 procent op kwartaalbasis. Dat blijkt althans uit een simpele lineaire regressie met cijfers sinds 1995.
Als deze voorspelling klopt, dan hebben we in het eerste kwartaal al twee derde van de totaal voorspelde krimp over heel 2009 te pakken. De economie moet zich wel heel snel herstellen, wil de CPB-prognose dan nog uitkomen.

Je kunt de economische krimp ook via een andere weg schatten. Het bbp is in principe gelijk aan de totale bestedingen in Nederland, minus de import. Alles wat we kopen is immers geïmporteerd of in Nederland gemaakt.

Lees hier verder...