dinsdag 17 februari 2009

Jan-Peters gruwelpakket

Balkenende zoekt dekking voor het enorme tekort dat door de recessie ontstaat. Maar dat lukt alleen als het kabinet zeer impopulaire maatregelen durft te nemen. Inclusief loonmatiging voor oude mannen.

Wat kan het kabinet doen? Zeer weinig. Pappen en nathouden, en vooral proberen de zaak niet erger te maken dan die al is. Dat betekent concreet: niet luisteren naar de CDA-Kamerfractie, die de afgelopen weken vast wilde houden aan de strenge begrotingsafspraken uit het regeerakkoord. Nu bezuinigen maakt de recessie alleen maar dieper. Bovendien: hoe hard het kabinet ook bezuinigt, het zal nooit lukken om het financieringstekort onder de afgesproken 2 procent te krijgen.

Volgens het Centraal Planbureau loopt dat tekort dit jaar op naar bijna 3 procent en in 2010 naar 5,4 procent (zie: IN BEELD: Tekort loopt op).

Balkenende zal zijn calvinistische reflexen moeten onderdrukken, en dat tekort gewoon laten oplopen. Dat mag van Europa. Het Stabiliteitspact schrijft weliswaar een maximaal tekort van 3 procent voor, maar in de kleine lettertjes staat dat in geval van ‘buitengewone omstandigheden’ het tekort tijdelijk hoger mag zijn. Economische krimp kwalificeert als zo’n bijzondere omstandigheid.

Lees hier verder...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten