maandag 20 april 2009

Kromp de economie in het 1e kwartaal met 3,4 procent?

Voor wie – net als ik – niet kan wachten op het officiële cijfer, hier een poging om diepte van de economische terugval in het eerste kwartaal te peilen. Er zijn voor januari en februari al een aantal belangrijke indicatoren bekend gemaakt. Met wat statistische technieken en een gezonde dosis goede wil, valt daar al een beeld uit te destilleren.
Allereerst kunnen we naar de productiekant van de economie kijken. Het bruto binnenlands product (bbp) is de optelsom van de toegevoegde waarde van iedere economische sector.
Van slechts enkele sectoren houdt het CBS op maandbasis productiegegevens bij. Daarvan is de industrie de belangrijkste. Als de industrie hapert, gaat het ook in veel andere sectoren slecht.
Verondersteld dat de productie in maart gelijk was aan die van februari, produceerde de industrie in het eerste kwartaal 11,6 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2008.
Wat zegt die enorme teruggang in de industrie voor de economie als geheel? Als we het verleden als richtinggevend mogen beschouwen, vertaalt 11,6 procent lagere productie zich in een economische krimp van 2,1 procent op kwartaalbasis. Dat blijkt althans uit een simpele lineaire regressie met cijfers sinds 1995.
Als deze voorspelling klopt, dan hebben we in het eerste kwartaal al twee derde van de totaal voorspelde krimp over heel 2009 te pakken. De economie moet zich wel heel snel herstellen, wil de CPB-prognose dan nog uitkomen.

Je kunt de economische krimp ook via een andere weg schatten. Het bbp is in principe gelijk aan de totale bestedingen in Nederland, minus de import. Alles wat we kopen is immers geïmporteerd of in Nederland gemaakt.

Lees hier verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten