woensdag 25 februari 2009

Geen aalmoes voor de Ieren

Landen aan de eurorand dreigen in financiële problemen te komen. Moeten andere eurolanden zoals Nederland bijspringen? Nee!

De Duitse overheid voert een fluistercampagne binnen de EU om de geesten rijp te maken voor financiële hulp aan eurolanden in nood. Zo zouden er plannen gemaakt worden voor een ‘bilaterale obligatie’, waarbij een sterk euroland (lees: Duitsland) zijn kredietwaardigheid als het ware uitleent aan een zwakke lidstaat. Ongeveer zoals rijke ouders de hypotheek van hun kind meetekenen.
Maar zo makkelijk zal het niet gaan. In het Verdrag van Maastricht is een duidelijke regel afgesproken: geen reddingsoperaties tussen eurolanden. Deze zogenoemde ‘no-bailout-clausule’, staat in artikel 104 van dit EU-Verdrag. Eurolanden mogen elkaar in principe dus niet te hulp schieten.
Een euroland dat kan rekenen op steun van andere eurolanden zal minder voorzichtig begroten. Een te hoge staatschuld kan toch worden afgewenteld op de buren.
Om dat voor het eurogebied als geheel desastreuze opportunisme de pas af te snijden, werd het no-bailout-gebod opgesteld. De Ieren hoeven niet te rekenen op Duitse hulp, de Grieken kunnen niet aankloppen bij de Nederlandse belastingbetaler.
Maar helaas, zoals met alles in Europa, is ook deze regel minder hard dan hij lijkt...

Lees hier verder...

Meer over de Ierse problemen in dit artikel uit de Irish Times.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten