zondag 22 februari 2009

Zit de crisis tussen de oren?

Economie is psychologie. Dus wat als we nu eens met z’n allen besluiten dat de crisis wel meevalt en weer gewoon gaan doen?

De economie is gebouwd op vertrouwen. Daarom: oppassen met te negatieve berichten en elkaar niet onnodig bang maken. Als we allemaal uit angst niets meer doen, stort de economie in, en wordt onze angst bewaarheid. We moeten elkaar geen crisis aanpraten.
Het probleem is alleen dat deze recessie in de kern geen vertrouwenscrisis is. Doe vandaag prozac in het drinkwater, en morgen is Nederland een volk van blije consumenten en producenten. Blij, maar nog steeds in crisis.
Aanstaande dinsdag zal het CBS nieuwe cijfers over het producentenvertrouwen in de industrie en dienstverlening publiceren. Ook de Duitsers komen deze week met hun maandelijkse peiling. De Fransen rapporteren het vertrouwen van consumenten. En het Eurostat heeft de stemming gepeild in het hele eurogebied.
Misschien is het vertrouwen wat herstelt. Misschien ook niet. Voor de crisis maakt het niet zoveel uit. De recessie is niet veroorzaakt door te laag vertrouwen, maar door banken die de kredietkraan dichtdraaiden.
We zitten in een overgang van een situatie met veel krediet en enorme schuldhefbomen, naar een van weinig krediet en veel eigen vermogen. Die aanpassing doet enorm veel pijn, maar of we erbij staan te huilen, of een dappere lach opzetten, is niet zo relevant.

Lees hier meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten